Akupunktura kod alergija

Akupunktura ima jak antialergijski efekat, a za razliku od antialergijskih lekova (antihistaminika i kortikosteroida) nema neželjena i štetna dejstva, tako da je metoda izbora u lečenju svih alergija.

Alergije se mogu manifestovati na različite načine a najčešće u vidu crvenila i osipa na koži, svraba, otoka kapaka i usana, zapušenog nosa, kijanja, curenja nosa, kašlja, otežanog disanja, gušenja, ali i u vidu stomačnih problema tipa nadutosti i proliva.

Akupunktura deluje najpre u smislu ublažavanja tegoba alergije npr. smanjuje svrab, crvenilo, ublažava sekreciju iz nosa i niz grlo, olakšava disanje i sprečava napade gušenja. Pored toga ona deluje u smislu ojačanja opšteg imuniteta tako da jača organizam u celini što dovodi do sprečavanja ponovne pojave tegoba.

Radi aktiviranja svih mehanizama koji deluju antialergijski neophodno je da se akupunktura sprovede u više navrata sa pauzama. Takođe je poželjno da se radi preventivno kod sezonskih alergija.

Antialergijski lekovi (antihistaminici) koji se najčešće koriste u lečenju alergija imaju isključivo simptomatsko dejstvo u smislu kratkotrajnog ublažavanja tegoba. Nažalost, većina tih lekova ima izražene neželjene i štetne efekte. Antihistaminici u tabletama se najviše propisuju, a njihova neželjena dejstva su u vidu umora, pospanosti, iscrpljenosti, vrtoglavice, glavobolje, a kod nekih od njih moguća je mučnina, povraćanje, proliv ili zatvor.

Pored antihistaminika za lečenje alergija se vrlo često daju kortikosteroidi. Ovi lekovi takođe ne deluju na uzrok bolesti već ih karakteriše jak simptomatski efekat, ali sa druge strane i niz štetnih dejstava. U najvećem broju alergija njihova primena je bespotrebna (osim kod alergijskog šoka), jer dovode do slabljenja imunog sistema, češćih infekcija, sporijeg zarastanja rana, osteoporoze, čira na želucu, šećerne bolesti, nemira, psihoza, katarakte itd.

Zbog toga je važno istaći da se upotreba kortikosteroida u vidu tableta ili injekcija praktikuje samo kada za to postoji opravdan razlog. Svako neopravdano korišćenje kortikosteroida može imati nepovoljne posledice za pacijenta.

Često se kod alergija koje se manifestuju u vidu zapušenog nosa (alergijski rinitis) koriste tzv. dekongestivi u vidu kapi za nos ili sprejeva. To su lekovi koji deluju na krvne sudove u nosu i tako otpuše nos i smanje curenje. Ukoliko se upotrebljavaju duže od 3 - 5 dana izazivaju zadebljanje sluzokože nosa što dalje komplikuje stanje. Moguća je pojava lupanja srca, povišen krvni pritisak, nesanica. Treba napomenuti da pojedini dekongestivi mogu da dovedu do zavisnosti ukoliko se koriste predugo i prekomerno, što je problem koji pacijent retko može samostalno da reši.

Pravilan pristup u lečenju alergija podrazumeva jačanje otpornosti organizma, uz umerenu i što kraću upotrebu lekova. Primena akupunkture kod pacijenata sa alergijom je korisna jer jača imunitet i otklanja tegobe alergije, pri cemu nema neželjenih i štetnih dejstva.

Ukoliko je neophodna primena antihistaminika i kortikopreprata akupunktura doprinosi da se njihova primena (doza i učestalost) smanji na najmanju moguću meru i da se tako pacijent zaštiti od njihovih štetnih dejstava.