Gojaznost i zglobovi

Oboljenja zglobova su znatno češća i teža kod osoba koje imaju prekomernu težinu.

Gojaznost dovodi do ranije pojave oštećenja na zglobovima, ubrzava napredovanje bolesti, pojačava bol i druge tegobe. Sa druge strane bol i ukočenost u zglobovima otežavaju kretanje i smanjuju fizičku aktivnost usled čega dolazi do daljeg povećanja viška kilograma i još većeg opterećenja zglobova.

Višak kilograma utiče na pojavu oštećenja zglobova na dva načina:

1. mehaničko opterećenje zglobova zbog veće težine

Svaki kilogram viška težine praktično predstavlja džak na leđima koji dodatno opterećuje sve zglobove i okolna tkiva. Tako se izazivaju nova oštećenja i pogoršavaju postojeća.

2. loša ishrana

Ishrana sa previše masnog mesa, suhomesnatih proizvoda, šećera i testa, a premalo povrća u telu izaziva metaboličke i zapaljenske procese koji dovode oštećenja zglobova.

Osobe koje su u detinjstvu i ranoj mladosti imale višak kilograma imaju “slabije” zglobove koji su podložniji oštećenjima, kod njih bolest brže napreduje i teže se leči. Većina pacijenata lečenih operativno ugradnjom proteze kolena ili kuka su bili gojazni u detinjstvu ili ranoj mladosti. Ukoliko u familiji ima obolelih od koksartroze i gonartroze poželjno je da deca u detinjstvu i mladosti imaju normalnu težinu i kvalitetnu ishranu radi sprečavanja bolesti u odraslom dobu.

Višak kilograma je bitan uzrok bola u:

• kolenu (svaki kilogram viška računa se čak kao 5kg dodatnog opterećenja za koleno)

• kuku

• donjem delu leđa

• stopalu

Osim starosti i nasledne sklonosti glavni uzrok okoštavanja zgloba kuka (koksartroze) i kolena (gonartroza) je gojaznost. Jednim delom je to zbog prevelikog opterećenja viškom kilograma, ali postoje i različiti mehanizmi kojim višak masnog tkiva dovodi do razgradnje hrskavice.

Krajnje rešenje kod lečenja artroze kuka i kolena je ugradnja proteze. Svaka operacija kod gojazne osobe je teža i rizičnija, a trajanje proteze zgloba je ograničeno i ukoliko je opterećena velikom težinom ona će kraće trajati. Preduslov za uspeh ugradnje proteze i njeno dugo trajanje je smanjene težine i njeno održavanje.

Donji deo kičme takođe trpi veće opterećenje ukoliko je osoba gojazna, a dodatni uzrok koji pogoršava stanje jeste izmenjeno držanje tela zbog velikog stomaka kod abdominalnog tipa gojaznosti. Bitan faktor za smanjenje bola i usporavanje toka bolesti je smanjenje težine.

Prevelika težina opterećuje dodatno i stopalo pa može doći do spuštanja svoda stopala i posledičnih tegoba u vidu bola u stopalima i leđima, brzog zamaranja pri hodu kao i bola i ukočenosti u skočnom zglobu. Nekada bol u prednjem delu stopala može biti izuzetno jak i da značajno otežava hod.

Smanjenje telesne težine je od velikog značaja u lečenju bola u kuku, kolenu, donjim leđima i stopalu. Već smanjenje težine od 10% značajno smanjuje bol i ukočenost i povećava funkciju zglobova. Smanjenje težine kod obolelih zglobova umanjuje tegobe ali ujedno i usporava dalje napredovanje bolesti. Dijeta za mršavljenje je najvažnija mera, posebno je od značaja kod pacijenata koji ne mogu da budu dovoljno fizički aktivni zbog tegoba u zglobovima. Ona treba da bude bazirana na principima zdrave ishrane, sa dovoljno kalorija i raznovrsna. Dijete koje izbacuju neke grupe namirnica na račun forsiranja drugih mogu da pogoršaju tegobe u zglobovima.