Kineziterapija

Kineziterapija podrazumeva lečenje pokretom, odnosno vežbom. Cilj kineziterapije je uspostavljanje pune funkcionalnosti nakon povreda i bolnih stanja. Aktiviranjem muskulature poboljšava se cirkulacija i ishranjenost tkiva, povećava se fleksibilnost mekih tkiva i dolazi do jačanja mišića, sto sve zajedno povoljno utiče na proces izlečenja.

Vežbe izvodi pacijent samostalno i u tom slučaju govorimo o aktivnim vežbama. Međutim, nekada je neophodna pomoć terapeuta u manjoj ili većoj meri i tada govorimo o potpomognutim ili pasivnim vežbama (pokrete izvodi terapeut, bez učešća samog pacijenta).

Vežbe mogu biti usmerene na povećanje pokretljivosti npr. nakon skidanja gipsane imobilizacije (kada usled dužeg perioda bez aktivnosti, dolazi do skraćenja tetiva i ligamenata pa je potrebno povratiti njihovu elastičnost i sanirati ograničenu pokretljivost u zglobovima) i na povecanje mišićne snage (npr. ojačani mišići leđa u velikoj meri rasterećuju kičmeni stub i preveniraju potencijalne tegobe). Često se primenjuju korektivne vežbe usled nepravilnog držanja i deformiteta (kifoza, skolioza, ravna stopala...), vežbe koordinacije i ravnoteže itd.

Vrlo je važno da lekar, u zavisnosti od stanja pacijenta, u pravom trenutku uvede adekvatne vežbe. Kreće se od lakših vežbi ka težim, postepeno se povećava broj ponavljanja...Uspeh se postiže redovnim i pravilnim vežbanjem. Ono sto ne treba nikako zaboraviti je da je najpre neophodno obezboliti pacijenta, a zatim krenuti sa kineziterapijom.