logo deco Niš, Dušanova 54 - 72, P.C. Dušanov Bazar, kula, II sprat, lokal 203
Tel: 018 528 310 | 064 11 97 423
 
logo_ deco spoj savremene i tradicionalne medicine

PRIMENA AKUPUNKTURE I FIZIKALNE TERAPIJE U LEČENJU DIJABETESA

akupunktura

Osim upotrebe lekova lečenje dijabetesa zahteva i promenu životnog stila pacijenta, što podrazumeva sledeće:

- zdrava ishrana
- redovna fizička aktivnost
- održavanje normalne telesne težine
- umerena reakcija na stres

Kod dijabetičara akupunktura utiče na normalizovanje osećaja gladi čime se pacijentu olakšava držanje dijete (redovna ishrana, više manjih obroka u određeno vreme, raznovrsnost namirnica, izbacivanje slatkiša i sokova...). To je od posebnog značaja kod obolelih od dijabetesa tipa 2 koji često imaju izuzetno jak osećaj gladi koji se često opisuje kao tzv. vučja glad. Osoba koja ima takav poremećaj apetita može znatno lakše da kontroliše unos hrane uz pomoć akupunkture.

Za redovnu fizičku aktivnost je važno najpre propisati program fizičke aktivnosti individualno prema sklonostima konkretne osobe. Često je potrebno dodatno stimulisati obolelog da se pridržava propisanog programa jer su u sklopu bolesti prisutni osećaj bezvoljnosti, lakog zamaranja, apatije... Akupunktura deluje u smislu jačanja volje da pacijent uloži napor u hodanje, vožnju bicikle, plivanje...

Kod dijabetičara sa viškom kilograma neophodno je da pacijent smrša na zdrav način. Akupunktura kao pomoćna metoda koja smanjuje apetit, povećava volju za držanjem dijete, reguliše varenje i izbacivanje viška tečnosti, ubrzava topljenje masti doprinosi da mršavljenje uz zdravu dijetu i program fizičke aktivnosti bude lakše.

Stres je otežavajući faktor koji provocira porast šećera u krvi i od velikog je značaja da se oboleli od dijabetesa maksimalno zaštiti od stresa, a jedna od metoda je i akupunktura koja praktično svojim sedativnim, antidepresivnim, relaksirajućim i drugim efektima deluje antistresogeno.

Kod dijabetesa postoji niz komplikacija od kojih su najčešće oštećena periferna cirkulacija i polineuropatije. Procedure fizikalne terapije (magnet, laser, struje...) poboljšavaju cirkulaciju, nervnu provodljivost i time ublažavaju tegobe i usporavaju dalji proces oštećenja.

Poželjno je da svaki dijabetičar, u cilju održavanja svog zdravstvenog stanja na što višem nivou i samim tim poboljšanja kvaliteta života, redovno ima fizikalnu i akupunkturnu terapiju 1 - 2 puta godišnje.

<< GLAVNI MENI deco
deco