logo deco Niš, Dušanova 54 - 72, P.C. Dušanov Bazar, kula, II sprat, lokal 203
Tel: 018 528 310 | 064 11 97 423
 
logo_ deco NASLOVNA | O NAMA | GALERIJA | AKCIJACENOVNIK | KONTAKT

Članci lekara

Poštovani posetioci na ovim stranicama možete pročitati zanimljive članke čiji su autori lekari specijalističke ordinacije Medicus. Obuhvačene su teme koje su najvećim delom vezane za delatnost i oblast medicine kojom se bavimo, a tekstovi su prilagođeni tako da budu što jasniji osobama čija struka nije medicina.


 

GUBLJENJE KILOGRAMA DODATIH TOKOM ZIME

Gojaznost postaje sve veći zdravstveni problem. Povećana telesna težina više nije pitanje estetike već predstavlja značajan faktor rizika za obolevanje od povišenog krvnog pritiska, angine pektoris, infakta, šloga, šećerne bolesti i malignih oboljenja.


 

AKUPUNKTURA I FIZIKALNA TERAPIJA UMESTO ANALGETIKA

Analgetici su sastavni deo lečenja, ali je od izuzetnog značaja upotrebiti ih racionalno: samo onda kada je neophodno, u što je moguće manjoj dozi i što je moguće kraćem periodu.


 

PRAZNIČNO DOBIJANJE NA TEŽINI  

Najnovija istraživanja pokazuju da se tokom prazničnih dana (period slava, novogodišnjih i božićnih praznika) zbog većeg unosa hrane i manje fizičke aktivnosti u proseku doda na težini oko 1kg. To važi za većinu, nažalost oni koji su gojazni ili skloni gojenju dodaju i do 4 kg...


 

PLANTARNI FASCITIS - PETNI TRN 

Plantarni fascitis je stanje koje karakteriše bol sa tabanske strane pete koji nastaje kao posledica oštećenja plantarne fascije na mestu njenog pripoja za petnu kost.


 

MORTONOV NEUROM - METATARZALGIJA

Mortonov neurom podrazumeva bol u prednjem delu stopala (najčešće izmedju korenova trećeg i četvrtog prsta) koji nastaje kao posledica pritiska na interdigitalni nerv. 


 

STUDENTSKI LAKAT - BURSITIS OLECRANI 

Studentski lakat (bursitis olecrani) se odnosi na upalu burze koja se nalazi između vrha lakatne kosti i kože. Ova sluzna vrećica praktično amortizuje pritisak na vrh lakatne kosti pri oslanjanju na lakat.


 

AKUPUNKTURA, UČENJE I ISPITNA TREMA

Akupunktura povećava volju za rad, popravlja koncentraciju i olakšava pamćenje, pa se preporučuje deci i studentima sa teškoćama u učenju. Kod jače treme pri ispitivanju, pismenim i kontrolnim zadacima i na ispitu antistresogeni efekti akupunkture doprinose da se trema savlada i kontroliše i da se pokaže znanje.

GUBLJENJE KILOGRAMA DODATIH TOKOM ZIME

g

                                                                                                 <<  prethodna strana                                                             STRANA:   1     2     3     4
 

<< GLAVNI MENI deco
deco